TIME TO CELEBRATE
FANTASTISK FRISK VÅRDESSERT!
– MINI PAVLOVA MED PASJONSFRUKT- OG LIMECURD –
Først og fremst tenkte jeg på påsken når jeg laget denne friske gule desserten, men etter å ha smakt på resultatet må jeg si at dette blir en suksess absolutt hele året! ;-) Mmmm!
Det ble en del ulike elementer å lage, men ingenting er vanskelig eller tidkrevende. Og uansett…, helt klart verdt arbeidet!!! Passer både til 17- mai, konfirmasjoner, og bryllup :-)
Dette trenger du:
PAVLOVA:
(ca. 10 mini-pavlova)
4 eggehviter (romtempererte)
2 dl sukker
1 ss. maizenastivelse
1 ts. eddik eller sitronsaft
Sett ovnen på 125 grader.
Tips! For et ekstra bra resultat når du lager marengs, la eggehvitene stå i romtemperatur uten tildekking natten over før de piskes, så litt fukt fordamper.
Pisk eggehvitene til stivt skum, ha i sukker litt etter litt og pisk videre i 3-4 minutter, til glansede topper. Pisk også inn maizena og eddik/sitron.
Bruk en sprøytepose, og lag først en liten «platform» på ca. 8cm i diameter, og fortsett med å lage kanten så høy som du ønsker.
Stek marengsene i 75 minutter. Lukk ikke opp ovnsdøren under stekingen, og heller ikke etter at steketiden er over. Skru av ovnen, og la marengsen avkjøle seg sammen med den.
PASJONSFRUKT- OG LIMECURD:
3 pasjonsfrukt
25 g meierismør
0,75 g sukker
1 egg
1 eggeplomme
Revet skall av 1 stor lime
Saften av 2 lime
Skrap ut fruktkjøttet av pasjonsfruktene og kjør de raskt i en blender/stavmikser for å knuse stenene. Sil deretter fruktjuicen for å få bort stenene.
Smelt smøret i en kasserolle og ha i sukker, eggeplomme, egg, limesaft, limeskall og pasjonsfruktjuicen. Sett kasserollen over vannbad, og rør hele tiden til det tykner.
Hell curden på sterile glass om du ønsker å oppbevare den en stund, eller om du ønsker å gi den bort ;) Skal du derimot bruke den samme dag, eller dagen etter, kan den avkjøles i en skål i kjøleskapet etter at den er blitt avkjølt til romtemperatur på benken. Dekk skålen med plastfolie før du setter den i kjøleskap.
VANILJEKREM:
3 dl helmelk
3 eggeplommer
Frø fra en vaniljestang
100 g sukker
2 ss maizena
3-4 dråper romessens (kan sløyfes)
Kok opp melk og frøene fra vaniljestangen.
I en bolle pisker du sammen eggeplommer, (romessens), sukker, og maizena.
Hell den varme melken forsiktig over eggeplommeblandingen under kraftig pisking.
Hell alt tilbake i pannen og varm under kraftig røring til kremen tykner. Avkjøl i kjøleskap med plastfolie tett på overflaten. Dette hindrer «snerk» på kremen.
Foto © Therese Knutsen
SJOKOLADESAUS:
Til 4 porjoner:
2 dl fløte
60 g 70% sjokolade grovhakket
Varm opp fløte og sjokolade til sjokoladen har smeltet, og sausen har tyknet litt. Må ikke koke!
Hell sausen i en liten mugge, eller i tomme eggeglass nå i påsken ;) Serveres lunken.
CRUNCH:
Mandelflak og kokosmasse ristes på middels varme i en stekepanne til det er gyllent.
Ved servering:
En pavlova toppes med 1 stor ss. vaniljekrem, 2 ss. pasjonsfrukt og lime-curd, og pyntes med crunch av mandler og kokos, samt spiselige fioler om du ønsker. Helt til slutt helles den varme sjokoladesausen over.
Smaker himmelsk!
ENJOY!
Therese
No Comments