ONE RECIPE…TWO DESSERTS

KAFFEMOUSSE ELLER ISKAKE…? ;)

Alt som smaker av kaffe bli fort favoritter hos oss, og denne oppskriften er så godt brukt at det er på høy tid at den arkiveres i oppskriftsarkivet her i stedet for i en sliten perm ;)

Utgangspunket er en daimiskake med mandelbunn, men opp gjennom årene har jeg laget mange ulike varianter ved å bruke denne som basis.

Mandelbunnen brukte jeg blant annet til Lemoncurd-kaken min, og toppingen lages ofte som is, uten kakebunn, og uten daimsjokolade…

Og så lager jeg altså mousse av samme oppskrift. Dette er jo helt supert, i og med at det allerede er gelatin i oppskriften.

Og har du mer røre igjen når porsjonsglassene er fylt opp, så fryser du bare resten i ispinneformer, eller i en boks, så har du deilig kaffeis en annen dag. :-)

KAFFEMOUSSE:

3 plater gelatin

1/2- 1 dl sterk kaffe

4 eggeplommer

150g sukker

5-6 dl føte

2 doble daim-sjokolader grovhakket (kan sløyfes)

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i et par minutter. Kryst gelatinplatene og ha de i den varm kaffen. La dette avkjøles noe.

Pisk eggedosis av sukker og eggeplomme. Pisk fløten til krem.

Hell avkjølt kaffe i en tynn stråle i eggedosis og vend forsiktig inn.

Bland forsiktig eggedosis og krem, og vend til slutt inn sjokoladen.

Hell i porsjonsglass, og sett i kjøleskap i minst 5 timer, eller natten over.

Moussen har jeg toppet med karamelliserte pekannøtter, og et dryss espressopulver. Her kan du også bruke kakaopulver.

KARAMELLISERTE PEKANNØTTER:

En stor neve pekannøtter

4ss vann

150 g sukker

1 ss meierismør

Rist nøttene litt i en tørr stekepanne. Da smaker de enda bedre enn når de er rå ;) Bre nøttene utover et bakepapirkledd stekebrett.

Hell vann og sukker i en vid stålkjele og sett platen på litt over middels varme. La sukkeret smelte uten å røre i det! Du kan vende litt på kasserollen innimellom. Når sukkeret har fått en gylden karamellfarge, og begynt å tykne, da tar du kasserollen bort fra varmen, og rører inn smøret.

Hell karamellen over nøttene, og la det hele avkjøle helt. Vær forsiktig! Karamell er VELDIG varmt! Når nøtteknekken er helt avkjølt, grovhakker du den, og drysser den over moussen like før servering.

Ønsker du å servere en deilig iskake på 17-mai, eller til andre anledninger fremover, da blir denne garantert en suksess :-) I hvertfall om du spør sønnen i huset her ;)

Toppingen til kaken lages på samme måte som kaffemoussen over (her bruker jeg ALLTID daim i )

Men, før du starter med mousseen må du lage mandelbunn. Superenkel, og alltid vellykket!

MANDELBUNN:

4 eggehviter

150 g melis

150 g mandler grovhakket.

Sett ovnen på 180 grader.

Stivpisk eggehvitene. Pisk inn melis, og vend deretter inn de hakkede mandlene.

Hell røren i en smurt springform (24cm) med bakepapir i bunnen.

Stek bunnen i ca.1 time. Sett ned varmen til 150 grader mot slutten av steketiden. Avkjøl bunnen i formen, hell over kaffemoussen, og sett i fryseren i minst 5 timer, eller natten over.

Pynt gjerne med ett dryss espressopulver elle kakao, samt litt hakket daim. Til 17-mai passer det jo fint med noen vårlige violer også. (De er spiselige)

TT

Foto © Therese Knutsen

Håper du har fått inspirasjon til hva du kan servere på 17-mai og andre festdager fremover!

PS! Hver dag er jo for så vidt en fest, er det ikke det da ;)

Therese

0

BREAD AND BUTTER

NYBAKT BRØD OG URTESMØR TIL FESTBORDET

Etter en hagebefaring rett før helgen tok jeg turen innom Devoldfabrikken for å spise lunsj, og for å finne noe godt til helgen hos Porsgrund Outlet. De har nemlig ikke bare glass og porselen der….! Du finner mengder med nærprodusert mat og drikke der. Jeg kjøper alltid et par ulike mikrobryggeri-øl til Ivar til helgen, og her er utvalget stort :-)

Selv er jeg over gjennomsnittet glad i gode oljer, knekkebrød, og urtepesto, og denne gangen tok jeg med en ramsløkpurè produsert i Norddalen, som ligger kun en timestid unna Ålesund.

Ramsløk har lenge stått på planen å dyrke selv, og denne gode purèen gav meg virkelig ny inspirasjon. De er vakre å se på, smaker mildt av hvitløk, og den spiselige hvite blomsten er lekker dekor på maten. :-)

Denne helgen har vært så deilig! Helt datafri (#musearm), og fylt med favoritter som baking, god mat, og mange timer i solen på terrassen.

Lørdag startet vi grillsesongen her, og da brukte jeg ramsløkpurèen til å lage et urtesmør.  Det ble så godt! Prøv dette på grillet kyllinglårfilet for eksempel… Mmmm!

RAMSLØKSMØR:

Ca. 50 g romtemperert meierismør

2 ts ramsløkpurè (smak deg frem)

En klype maldonsalt

Vend inn purèen og saltet i smøret. Bland godt. Ferdig :-)

Oppbevar smøret i kjøleskap, men ta det ut en liten stund før bruk, slik at det blir smøremykt.

Kun tre ingredienser i denne purèen! Så, er du så heldig å finne ramsløk i skogen, eller har du i hagen kanskje, ja da er det jo fullt mulig å lage den selv ;-)

Ramsløksmøret smakte også fantastisk på helgebaksten.., nøttebrødet som dere finner oppskrift på Her, samt på verdens enkleste foccacia. Denne oppskriften fikk jeg for mange år siden av en venninne i Oslo, og den funker alltid. Ingen elting, knaing og lang heving, denne bare røres sammen i en fei.

FOCCACIA:

1 kg hvetemel

1 liter lunkent vann

1 pakke fersk gjær

20g salt

1/2 dl olivenolje

Kalamata oliven uten sten (kan sløyfes)

Rosmarin

Maldonsalt

Sett ovnen på 200 grader.

Rør ut gjær i vannet, rør inn mel og salt, og rør godt et par minutter. Dekk bollen med plastfolie og klede, og la røren stå til heving et lunt sted i ca. 30 minutter.

Hell røren i en bakepapirkledd langpanne, lag gropper i røren og ringle over olivenoljen. Dytt halve oliven ned i røren, og dryss over rosmarin og maldonsalt etter smak.

Stek foccacia midt i ovnen i ca. 30-40 minutter.

Foto © Therese Knutsen

Vi skal tradisjonen tro ha familien her på reker på 17-mai., og da blir det servert både foccacia, ramsløksmør og aioli til rekene. Sammen med den populære blomkålsalaten selvfølgelig. Til skalldyr pleier jeg å bruke kun blomkål i denne salaten. Oppskriften finner du HER!

Noen ideer til festbordet som snart står klart til 17-maifeiring. Pynten blir nok som på bildene her. Hvite linservietter sammen med innslag av vårlig grønt fra skogen utenfor. Og selvfølgelig med norske flagg og sløyfebånd rundt omkring ;-) Borddekkingstips til 17-mai finner du også HER , HER, og HER

17-mai er en stor favoritt, og jeg gleder meg veldig. Like mye nå som før faktisk, selv om begge barna snart er voksne ;)

PS!

Siden det ble mye baking og festforberedelser i helgen, så kommer jeg tilbake med både dessert og iskakeoppskrift i kveld! Stay tuned!

Ha en strålende ukestart alle sammen!

Therese

2