ORANGE CARAMEL SAUCE

HIMMELSK KARAMELLSAUS MED APPELSIN

En tradisjon jeg har hatt i veldig mange år er å lage hjemmelagde julegaver . På kjøkkenet selvfølgelig ;-) Spiselige gaver har alltid blitt veldig godt mottatt av både venner og familie. Fløtekarameller og Biscotti har vært en favoritt, og fjorårets Rocky Road konfekt ble tiljublet både her hjemme og av gavemottakere i førjulstiden :-)

Jeg elsker virkelig å stå på kjøkkenet med ideer og inspirasjon som skal testes ut. Dette er avkobling og kvalitetstid for meg hele året, men spesielt i førjulstiden hvor alt rett og slett bare er ekstra stemningsfullt og inspirerende! Har dere også spesielle tradisjoner og koselige ting dere gjør denne tiden på året?

Så…., i år har jeg nok en gang testet, kokkelert, prøvd og feilet, eksperimentert og finjustert, og selvfølgelig SMAKT meg frem til en ny supergod gaveoppskrift:

Himmelsk karamellsaus som smaker deilig av appelsin!

Perfekt på is selvfølgelig, men også som tilbehør til saftige sjokoladekaker.

Denne synes jeg dere skal lage nå før jul! Ta med et glass til vert/vertinne ved desembers mange sammenkomster, gi den til en god venn, til familien, eller hvorfor ikke til gode kollegaer på jobb…

Dette trenger du til 2 glass (ca. 2 dl pr. glass):

2,5 dl sukker

1 dl vann

1,5  dl ferskpresset appelsinsaft (ca. 1 stor appesin)

1 dl fløte

Frøene fra 1 vaniljestang

30 g meierismør

0,5 ts maldonsalt

Slik gjør du:

Start med å forberede glassbeholderne til sausen. Vask glassene grundig, og sett de i ovnen på 100 grader. La de stå til sausen er ferdig. Lokkene slipper du i kokende vann, og lar de ligge til sausen er ferdig.

Hell sukker og vann i en tykkbunnet kjele (Stål eller jern) La blandingen koke på høy varme uten at du rører i. Vend på kjelen jevnlig for å unngå at sukkeret krystalliserer seg. Pass på hele tiden, og se at sukkerblandingen får en gyllen karamellfarge.

Når karamellen har fått fin farge tar du kjelen av platen og heller i appelsinjuice og fløte. Vær forsiktig, da dette vil boble kraftig i starten! Sett kjelen tilbake på platen på middels varme og rør til en jevn og glatt saus. ( Noe av sukkeret kan klumpe seg her, men bare rør i blandingen over varme til dette løser seg opp igjen)

Vend inn vanilje, smør og salt, og la deretter blandingen putre i 8-10 minutter på middels varme.

Ferdig saus helles i de sterile glassene. Sett på lokk, og la glassene bli helt avkjølt før du oppbevarer de i kjøleskap.

Når sausen skal serveres tas den ut av kjøleskapet i god tid og romtempereres. Eller du kan varme den forsiktig i en kjele og servere den lun til is. :-)

Mmmmmm! Noe av det beste jeg har laget dette altså! 

Tips! Sausen er perfekt til DENNE deilige sjokolade- og hasselnøttkaken!!! 

Oppskift/Styling og Foto: Therese Knutsen

Tips! Jeg tar alltid vare på små pesto/syltetøy/tapenade-glass gjennom året til slike anledninger. Og synes du det er vanskelig å få bort limrester på glassene etter gamle etiketter, så tar du bare litt neglelakkfjerner på et papir og gnir det bort før du vasker glassene på nytt ;-) Lokkene dekker jeg ofte med et pent papir, eller en stoffbit når jeg skal gi bort glassene til noen. 

Skriv gjerne en liten lapp og fest på glasset som forklarer hva innholdet er, og gi tips om hvordan mottaker kan bruke gaven også.

Og helt til slutt…., ikke glem å spare litt til deg selv også da, for dette er farlig godt :-)

Enjoy!

Therese

1

AUTUMN TABLE SETTING

ENKELT HØSTBORD OG DEILIG GRYTE

Høsten er en koselig årstid hvor vi oftere samler venner og familie rundt spisebordet når været er ruskete utenfor. Bordet blir ekstra fint i skymingen med levende lys, pynt fra naturen, og fyr i peisen som bakgrunn.

Jeg tar alltid frem de mørkere tonene denne tiden på året. Vaser og lysestaker i mørk keramikk, horn, og sotet glass skaper varm og fin stemning.

Ute på terrassen har Ormedruen fått fine høstfarger, og et enkelt blad fra denne på servietten er alt som behøves. Less is more ikke sant ;-)

Forrige uke fant jeg en liten hasselnøtt-formet skål hos Hm Home. Dekorativ, og perfekt til å ha bordkrydder i både nå på høsten og til jul. De hadde en større også om man trenger noe å ha julegodt i for eksempel ;)

Linservietter er alltid elegant, og de trenger jo ikke å brettes så avansert heller. Krukkene med lokk fant jeg hos Kid, og hvorfor ikke servere gryten i de… Likte så godt teksturen og den matte overflaten på disse. Jeg har en på salongbordet med lighter og fyrstikker i også. Praktisk dekor ;)

Så fin topp på nøtteskålen! Hell i maldonsalt eller grovkvernet pepper slik at gjestene kan krydre maten etter ønske.

Nydelige farger på bladene ute nå!  Blir fin dekor på bordet., helt gratis!

En gryte som står og godgjør seg i ovnen i mange timer er så enkelt, og så fantastisk godt. Denne helgen tok vi fram en favorittoppskrift her hjemme. Langtidskokt chili con carne <3

Her bruker vi både kvernet kjøtt, og høyrygg av okse. Etter tre-fire timer i jerngryte i ovnen blir kjøttet fantastisk mørt! Gryten er smakfull, godt krydret, og den metter godt.

Oppskriften fant vi på NRK sine matsider, og den bør dere teste ;)

Vi har justert litt på den her hos oss, så om dere vil teste vår versjon, så kommer oppskriften her:

2 løk

3 fedd hvitløk

700 gram høyrygg av okse

400 g karbonadedeig

400 gram grovhakkede tomater

0.33 liter mørkt øl (stout)

2,5 dl nybrygget kaffe

325 g tomatpurè

4,5 dl kjøttbuljong

3,5 ts chilipulver (eller litt mindre ;) )

1 ss spisskummen

1 ss kakaopulver

1 ts oregano

1 ts kajennepepper

1 ts koriander

1 ts salt

400 g kidneybønner

300 g svarte bønner

2 ferske røde chili

frisk koriander

Tilbehør:

Brun ris, sprø fullkorns-tortillalefser (stekes i tørr stekepanne noen minutter på hver side), og rømme

Bilder: Therese Knutsen

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i terninger. Brun kjøttet, og deretter karbonadedeigen. Krydre med salt og pepper. Legg til side.

Surr løk og hvitløk mykt på middels varme i en stor jerngryte. Tilsett de tørre krydderne og surr litt til. Ha i kjøttet og karbonadedeigen.

Hell over øl, og deretter hakket tomat, tomatpurè, kaffe og buljong.

Ha på lokk, og la gryten stå i ovnen i ca. 3 timer.

Før servering tilsettes bønnene, finhakket chili( uten frø) kakao og frisk hakket koriander.

Strø over mer frisk koriander til slutt.

Enjoy!

Therese

2