SPICED APPLE CIDER

HJEMMELAGET EPLEGLØGG

Det er vel lite som dufter så godt av jul som gløgg, og spesielt eplegløgg synes jeg ;-) Frisk, deilig julekrydret, og ikke for søt. Denne hjemmelagde gløggen har blitt en tradisjon her hos oss for veldig mange år siden. Jeg bruker den som velkomstdrink i julens selskaper, både varm og avkjølt i en julecocktail :) Men, oftest drikkes den sammen med hjemmelagde pepperkaker eller alene som erstatning for en kopp te på kalde vinterkvelder i førjulstiden. Mmm!!

Vil du lage denne deilige eplegløggen, da trenger du:

1 liter ferskpresset eplejuice

2 ss akasie honning (valgfritt)

3 hele kanelstenger

1 stor ts malt kanel

10 nellikspiker

5 hele stjerneanis

4 appelsinskiver + saften av 1/2 appelsin

4 epleskiver

ca. 2-3 cm fersk ingefær i biter

Ha alle ingrediensene i en kjele, og la det småputre i 10-15 minutter. Lar du den trekke lenger vil kryddersmakene bli mer intense. Smak og behag her ;)

Sil gløggen og server i glass eller krus.

Som varm velkomstdrink heller jeg glasset 2/3 dels fullt, og topper med romtemperert prosecco under serveringen.

Tips! Skjær et eple i skiver, og bruk en fin pepperkakeform til å stanse ut stjerne eller snøkrystallfigurer. Ha en eplestjerne, en appelsinskive, og en stjerneanis i hvert glass. ( Server gjerne med en hel kanelstang som «rørepinne»)

Oppskrift/styling og foto: Therese Knutsen

Oppskrift på iskald og frisk julecocktail med denne eplegløggen, finner du HER!

Tips! En fint gavetips er å lage en stor porsjon gløgg og helle den på sterile flasker. (Jeg tar vare på glassflasker jeg har brukt gjennom året, vasker og steriliserer de og heller gløggen i. Jeg fester så en merkelapp rundt flasken og skriver «Eplegløgg» på den. På baksiden av merkelappen skriver jeg en kort beskrivelse av hvordan man kan brukke gløggen, varm eller kald. :-) Perfekt førjulsgave sammen med litt god bakst eller julegodis.

Jeg har også pakket innen en flaske gløgg til flere vennepar sammen med gode termokopper i keramikk, eller varme sitteunderlag i ull. Og med i gaven, en koselig hilsen med oppfordring om å:  Varm opp eplegløggen, hell den på termos, og ta den med ut i vinternaturen ;-). Beste stedet å nyte en kopp julekrydret gløgg i Desember spør du meg ;)

Enjoy!

Therese

1

CHRISTMAS TABLE SETTING

DEMPET JULEBORDDEKKING

Allerede første helgen i desember ble det dekket julebord i år ;-) Jeg bedriver jo litt speed-jul her hjemme akkurat nå, i og med at vi flyr til Sydney om en ukes tid for å feire julen sammen med datteren vår som studerer der. 5 desember i dag, og jeg har allerede bakt 4 slag småkaker, kokt to omganger med karameller og andre søte gaver jeg skal gi bort, plassert intet mindre enn 7 adventsstjerner rundt i huset (både med og uten lys), pakket inn de fleste julegavene, spist årets første lutefiskmiddag, og hentet inn gran og grønt fra skogen…. Litt i overkant ivrig her altså ;-D

Uansett…, jeg tok noen bilder av helgens bord, og håper at det kanskje kan gi dere litt førjulsinspirasjon og julestemning. Bordet er vel i grunn slik det pleier å være her i julen, med dempede farger, naturmaterialer og store mengder levende lys. De håndslipte sotede vasene/telysglassene gir bordet ekstra funklende stemning ikke sant? Har kjøpt en, men fikk låne noen flere fra Mester Grønn til denne borddekkingen. Superfine!

Jeg liker å benytte elementer som jeg har fremme ellers i året også, men gi det hele litt julestemning. Telysestaker for eksempel, de kan jo fint brukes som vaser både til snittblomster, kvister fra skogen, og svibler med mose rundt. Porselensskålene til forretten er favoritter som brukes både til både måltider og servering av snacks hele året.

Matt sort servise får en ekstra touch av jul når hver kuvert pyntes med en gylden dombjelle festet til en gran eller furukvist. (et pluss er den fine lyden de lager!) Bjellene tar jeg frem hver jul, for jeg synes de gir så fin julestemning uten å være for prangende. En tidligere borddekking med dombjellene finner du HER! :)

Tips! Når bordpynten (bjellene) ikke er i bruk som kuvertpynt/serviettpynt på bordet, samler jeg de i en skål og lar de være en del av juledekoren på kjøkkenet. Se HER!

Til og med røttene på svibler er dekorative, og jeg synes de er aller finest i knopp jeg da ;) En samling av svibelløker i en glassklokke blir fin dekor på julebordet.

 Å mikse matte og blanke overflater gir fin balanse når man dekker bord.

Styling/Foto: Therese Knutsen

Et annet lite tips til en personlig borddekking, er å mikse ulike serviser du har hjemme. De hvite skjøre porselensskålene mine fra Serax står fint i kontrast til de matte tallerknene i keramikk og tre.

Hører veldig gjerne fra dere om hvordan dere skaper julestemning hjemme i denne søte førjulstiden! :-)

I morgen flyr jeg til Tronheim for å dele ideer og tips til julepynting på Berge Interiør sin jule-inspirasjonskveld. Det er visst allerede fullbooket har jeg hørt, og jeg gleder meg veldig til en fin førjulskveld i min gode venninnes flotte interiørbutikk! Oh Joy!

Nyt desemberdagene!

Therese

2