ALMOND AND VANILLA SWIRLS

DEILIGE SNURRER MED MANDELMASSE, KANEL OG VANILJEKREM

 

Rett før jul fikk jeg beskjed om at jeg hadde vunnet en kjøkkenmaskin fra Kenwood i en instagram-konkurranse… Lykke!! :-) Jeg har virkelig savnet en slik kjøkkenmaskin, og deres nye modell K Mix i sort passet jo i grunn rett inn hos meg ;)

Nå kan jeg endelig gjøre flere ting samtidig når jeg baker og kokkelerer. Vanligvis må jeg holde i den håndholdte mixeren hele tiden om jeg skal piske eggedosis eller krem. Skal jeg lage bolledeig må jeg hjelpe kjøkkenassistenten vi har til brødbaking hele eltetiden fordi deigen er for liten… Men ikke nå lenger heldigvis!

Fredag ble en herlig bakstedag. Kanelboller…, min absolutte favoritt når det gjelder gjærbakst! Hadde noen nye smaksvarianter jeg ville teste, samt noen gode gamle favorittkombinasjoner å lage før helgens hyttetur. Hyttetur krever jo varm gjærbakst og kakao ikke sant?

K-mix maskinen passet utmerket til størrelsen på grunndeigen jeg pleier å lage. Den bruker jeg både til vanlige hveteboller, og til kanelboller.

Vil du prøve den, så trenger du:

950 g. hvetemel

5 dl lunken melk (ca. 37 C )

40 g. gjær

120 g. sukker

1 ts. kardemomme

1/4 ts salt

1 egg ( romtemperert)

150 g. meierismør i terninger (romtemperert)

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en bakebolle, utenom smøret. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 10-12 minutter. Tilsett smøret, og elt i 10 minutter til. Dekk bollen med plast, og hev deigen på et lunt sted i ca. 1 time.

Kna ut litt luft fra deigen på bakebordet før du deler leiven i to like deler. (eller del deigen i like emner til boller.)

Tips! Skal du trille vanlige hveteboller, anbefaler jeg deg å benytte en kjøkkenvekt! Del deigen i emner på 90-100 gram for å få store deilige boller, og et jevnt stekeresultat!

Kjevle ut et rektangel, smør på ønsket fyll før du bretter rektangelet dobbelt langs langsiden. Skjær strimler på ca. 3 cm. del deretter strimlene i to igjen slik at de ser ut som en bukse ;) Altså nesten i to. Tvinn hver del av strimlen noen ganger og lag en knute før du dytter endene under bollen. Gjenta med den andre delen av deigen.

Etterhev bollene i ca 40-50 minutter før de stekes på 225 grader i ca. 10 minutter.

Klikk på ordene under så finner du noen av mine favorittfyll i tillegg til klassikeren smør,sukker og kanel:

Kokosfyll , Pistasjfyll og Marsipanfyll. Mmmmm!

Oppskrifter/ Styling/ Foto: Therese Knutsen

På bildet over en ny kombinasjon…. Mandelmasse, kanel og vaniljekrem! Dette ble så godt altså!!

Jeg hadde nemlig både mandelmasse og vaniljekrem til overs fra fastelavn, så dette ble fyllet til noen av gårsdagens utallige snurrer.

Til mandelmassen trenger du:

200 g mandler (rist mandlene gylne i ovnen i ca. 10 minutter og avkjøl til romtemperatur)

120 g melis

80 g romtemperert meierismør

Mix mandler, melis og smør i en food prosessor, eller finhakk mandlene og vend inn melis og smør til jevn masse.

Bre mandelmassen utover rektangelet du har kjevlet ut av deigen. Lag så knuter som beskrevet over.

Midt i hver knute legger du en liten spiseskje vaniljekrem. (Her tok jeg en snarvei og brukte ferdigkrem denne gangen ;) )

På toppen av hver knute drysset jeg noen mandelflak før steking som ekstra pynt.

Stek bollene som beskrevet tidligere.

Tips! Ved servering blir det alltid litt ekstra fest med ett lett dryss melis på toppen av bollene. Bruk gjerne en tesil eller en teklype til dette!

Håper du har fått noen ideer til neste bakerunde :-)

Ha en deilig dag!

Therese

0

HALLWAY BEFORE AND AFTER

SKREDDERSYDD OPPBEVARING I ENTREEN

 

Vanskeligste rommet i huset å fotografere, men håper dere får et lite inntrykk av entreen vår. Det har tatt uendelig med tid å bli ferdig (eller i hvert fall nesten ferdig) …Skomakerens barn…. ;-) Men, allerede nå er jeg så fornøyd med forandringen her. Vi har fått veldig mye oppbevaringsplass ved å lage en skreddersydd løsning av kjøkkenskap fra Ikea, og vi har lekt oss med ulik bruk av treverk i tak og på vegger :-)

Trappen har fått eikeparkett i inn og opptrinn, og under den har vi pusset opp et kott og et gjestetoalett. Ved å felle inn døren til kottet, samt male døren til toalett og kott i samme farge som veggen, ble utrykket rolig og helhetlig.

I og med at rommet er ganske stort (ca 25m2) ønsker jeg meg et møbel midt i rommet. En velkomst med planter og levende lys er hyggelig når man kommer inn.  Entreen er jo det første rommet man ser i et hus.

Skal få laget et eget «konsollbord» i passe størrelse her etterhvert, men synes dette fungerer fint enn så lenge.

Tips! Sett inn runde former for å myke opp i rektangulære og kvadratiske rom.

Skap og skuffer sluker mye yttertøy og sko, samt at skuffemodulene også fungerer som praktisk sittebenk. Mangler en tilpasset sittepute, men det kommer. Resten av eikeparketten som er brukt ellers i huset og i trappen la vi på veggen over sittebenken. Dette ble jeg så fornøyd med at de aller siste bordene fikk komme opp i en nisje på soverommet ;)

Største jobben i dette rommet var uten tvil taket. Vi dekket det eksisterende betongtaket med sort duk før vi monterte de 300 meterne med spiler. Spilene er i furu, som vi beiset et strøk med interiørbeis fra Jotun før montering. Fargen heter Zen Sand. Perfekt match til den hvitoljede eikeparketten vår! I tillegg til å være dekorative, skjuler spilene alle elektrikerrør som måtte opp til den nye belysningen! Spilene satte vi deretter sammen til paneler før vi festet de i taket. Dette fordi vi må kunne ta de ned om det blir nødvendig med tilgang til strømledninger og lamper.

Veldig behagelig med varmekabler og slitesterke fliser i entreen. Skulle gjerne hatt 90×90 fliser her også, slik som vi har på badet, men det ble 60×60 når vi regnet ut prisen ;)

Tips! Jo større fliser, dess færre fuger blir det å vaske, samt at rommet virker større.

Design/Styling/Foto: Therese Knutsen

Over ser dere hvordan entreen så ut når vi tok over huset, samt under rivingen.

Når siste biten ved inngangsdøren også er blitt helt ferdig, skal dere få en ny titt inn her. :-)

Håper dere har fått noen ideer og litt inspirasjon!

Therese

16