CHRISTMAS AT THE TERRACE

JULESTEMNING PÅ TERRASSEN

Når det bare er en ukes tid til julaften og vi faktisk har et par minusgrader ute! Da er det koselig å pakke seg inn i varme klær og være ute i den deilige vinterluften. :-) Snø har vi ikke fått her på vestlandet enda (krysser fortsatt fingrene) men det er frost, og rim i gresset. Det er mye julestemning i det også :-)

Kaffe og pepperkaker foran utepeisen ble det i dag når lyslenkene var på plass. Ikke så mye mer som skulle til her ute egentlig, men, en lysende stjerne, myk mose, noen svibler, og selvfølgelig lyslykter med levende lys skaper ekstra fin stemning.

Bålpannen som i sommer ble brukt til blant annet vinkjøler og vannspeil brukes nå til sin egentlige oppgave…, grilling av marshmallows ;)

Juletreet glitrer rett på innsiden av skyvedørene, og skaper den fine inne/ute-dynamikken som jeg liker så godt.

Tips! Bruk samme fargepalett i uterommet som inne i huset for å skape sømløse overganger mellom ute og inne. Dette gir harmoni og helhet.

Hos meg består juledekoren mest av naturmaterialer, levende lys, og juledufter som pepperkaker, appelsin og nellik. Jeg strør ofte noen lett knuste nellikspiker i bunnen av telysglassene. Når metallet rundt telyset blir varmt dufter det så godt av nellik.

Når det endelig blir minusgrader ute, er jeg rask med å sette ut boller med vann som kan bli fine islykter. Her har jeg helt vann i en bakebolle og deretter satt en flaske med litt vann i midten av bollen. Jeg dyttet deretter ned noen furugrener som dekor. Dagen etter helte jeg litt varmt vann i flasken slik at den løsnet. Lykten løsner lett fra bollen ved å dyppe bollen i litt lunkent vann :-)

Fint med islykt ikke sant? Nå står til og med vaskebøtten her ute full av vann ;). Håper mildværet uteblir de neste ukene!

Synes det er ekstra hyggelig å tenne lykter og dekorere på denne trillevognen, for den ser vi godt når vi sitter inne også.

Styling og foto: © Therese Knutsen

Sitter her ute og drømmer om at snøen faller stille ned og sette prikken over i’en på julestemningen.

Ønsker deg en stemningsfull førjulstid!

Therese

0

ORANGE AND HAZELNUT CHRISTMAS CAKE

SJOKOLADEKAKE MED DEILIG SMAK AV JUL

For meg er det veldig ofte smak og duft som gir julestemning. Da er det noen råvarer som står ekstra sterkt, blant annet appelsin, og ristede hasselnøtter. Jeg bruker en eller begge i mye av det jeg lager i desember :-)

I denne saftige sjokoladekaken har begge smakene hovedroller, og jeg garanterer julestemning både når du baker og smaker! ;)

Skal du ha juleselskap komplimenterer du småkakene med å sette frem denne sammen med friske appelsinfileter og litt vaniljeis.

Tips! Konglepynten er marsipan trukket med sjokolade og dekket med mandelflak. Disse kan lages dager  forveien og oppbevares tørt og kjølig.

Til kaken trenger du:

2 små appelsiner (helst økologiske)

6 egg

1 toppet ts bakepulver

1/2 ts natron

225 g sukker

30 g usøtet kakaopulver

220 g hasselnøtter (ristes)

(40-50 g grovhakkede hasselnøtter og resten malt)

1/2 ts malt kanel

2 ss amarettolikør (kan sløyfes ;)  )

Oppskrift/ Styling / Foto: © Therese Knutsen

Slik gjør du:

Start med å putte de hele appelsinene i en kjele og fyll på vann. Kok opp, ha på lokk og reduser deretter til lav varme. La appelsinene så vidt småkoke til de er myke. ( ca. 1 1/2- 2 timer)

Sett stekovnen på 180 grader

Spre nøttene utover et papirkledd stekebrett og stek de gylne. (ca. 6-8 minutter) Vend på nøttene underveis. Fjern skallet ved å gni de ristede nøttene i et kjøkkenhåndkle. Mal deretter nøttene i en nøttekvern eller food prosessor.

Del de møre appelsinene i to og ta bort eventuelle steiner før du putter de i en blender og kjører til purè.

Tilsett resten av ingrediensene og blend til en glatt røre.

Hell røren i en papirkledd og smurt kakeform (20cm)

Stek kaken i en time på 180 grader.

Vil du lage de søte konglene, så lag små egg av marsipan. Legg de på en rist og hell over smeltet sjokolade. Deretter starter du fra den tykkeste enden med å stikke mandelflak lagvis mot tuppen. Vipps så er det blitt en kongle;) 

Server kaken med appelsinfileter og vaniljeis :-)

Nyt førjulstiden!

Therese

0