Blir så inspirert av alt som spirer og gror ute nå at det til og med påvirker det jeg lager på kjøkkenet ;-)
Hva med en deilig forrett som gir umiddelbar vårstemning og som er enkel å få til? Sprø «blomsterløker» laget av butterdeig, fylt med brie, marmelade og nøtter. «Løkene» er «plantet» i «jord» laget av oliven, fiken, rosmarin og nøtter. Supergodt sammen med osten og det sprø bakverket! :-)
Lyst å servere disse søte vårtegnene?
Da trenger du til blomsterløkene- 4-6 personer:
1 pakke butterdeigsplater (450g)
1 romtemperert egg til pensling
1 god og smaksrik Brie
Marmelade etter ønske. (Fiken, rabarbra, plomme) 1 ts. i hver «blomsterløk»
Ca. 150 g nøtter. Jeg bruker valnøtter og pistasjnøtter.
Noen kvister frisk rosmarin
Slik gjør du:
Tin butterdeigplatene og kjevle de ut til en ganske tynn leiv. Kutt deigen i kvadrater (ca. 8×8 cm)
Kutt osten i terninger og legg en bit på hvert kvadrat av butterdeig.
Ha en ts. marmelade og litt grovhakkede nøtter på toppen av osten og lukk butterdeigskvadratet ved å samle alle fire hjørnene og twist toppen rundt til en liten spiss.
Pensle «løkene» med sammenpisket egg, og sett i ovnen på 200 grader i ca. 20-25 minutter.
Til «jorden» trenger du til 4-6 personer:
200 g kalamataoliven uten stein
200 g tørkede fiken
2-3 ss god olivenolje
50 g valnøtter og 50 g pistasjnøtter
1 ss hakket frisk rosmarin
Slik gjør du:
Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin/stavmikser i noen sekunder til du får en grov chutney/tapenade konsistens.
Spre blandingen ut på en bakepapirkledd stekeplate og stek i ovnen ved 180-200 grader i ca. 30 minutter. Vend på blandingen jevnlig og spre den godt utover brettet slik at den tørker under stekingen.
La den stekte blandingen avkjøles litt før du kjører den noen sekunder til i kjøkkenmaskinen slik at den får konsistens og utseende som jord.
(«Jorden» kan lages noen dager i forveien og oppbevares kjølig i en tett boks.)
Tips: Denne chutney/tapenaden er også supergod som tilbehør til oster uten å steke den. (Stekingen er kun for å få den til å minne mer om jord i konsistens til denne retten.)
Dryss «jord» ut på en liten tallerken og plasser nystekte 3 «blomsterløker» på toppen. Stikk små hull i toppen av løkene og sett i små rosmarinkvister.
AVSLAPPENDE HYTTEHAGE VED SJØEN. EN SOMMERIDYLL FOR TO SMÅBARNSFAMILIER!
Mitt aller siste prosjekt sammen med den fantastiske gjengen i Tid for hage før programmet legges ned!
Vemodig, men jeg sitter igjen med så uendelig mange lærerike, morsomme og fine minner fra ukene i Bergen. Fra mitt aller første nervøse program i 2017 og frem til nå 6 år senere :-)
To småbarnsfamilier har sammen bygget en moderne sommerhytte med store glassfasader og overbygd uteplass på ene kortsiden. Hytten er plassert i skogbrynet på en åpen idyllisk tomt med fantastisk sjøutsikt. Hele området rundt hyttetomten eies av familiemedlemmer, så her ønsket hytteeierne å beholde åpenhet, utsyn, og den sosiale kontakten uten høye skjermvegger eller gjerder. Det var heller ikke ønske eller behov for høye levegger mot vind.
Familiene har til sammen 4 små jenter i alderen 1 til 4 år og de ønsket seg et avslappende, sosialt og lettstelt uterom skapt for late sommerdager i barnevennlige omgivelser. Lekeområder og morsomme elementer hvor barna kunne utforske og leke trygt var på ønskelisten På listen over ønsker stod det også spiseplass til mange under overbygget, innebygd grill, gjerne en pizzaovn, samt et funksjonelt utekjøkken under tak med lukket oppbevaring og vask.
– Designplan –
En flittig robotgressklipper skulle ha ansvaret for plenklipping og det var ønske om at mesteparten av plenarealet ble beholdt til barnelek og hagespill. Store plenarealer ble derfor beholdt og beplantningen blir lett å vedlikeholde.
«Selv om hytten er moderne og stram, drømmer vi om et uteområde som reflekterer at det er en hytte, og at den er bygget på en gammel naturtomt. Ønsker frodig beplanting og med fokus på naturmaterialer. Gjerne blomster som reflekterer at det er ved sjøen, litt vilt og naturlig, ikke alt for stramt (kanskje litt dansk badehotell?)»
Disse ønskene fra eierne av hytten ble selvfølgelig integrert i min planlegging av deres uterom. :) Perfekt til både omgivelsene og arkitekturen synes jeg.
– Førbilde –
– Designplan –
I forkant av den overbygde uteplassen ønsket jeg en utvidelse av terrassearealet slik at familien fikk enda mer boltreplass og flere soner i hagen. Det nye tredekket ble terrassert ned mot gresset uten høye kanter som barna kunne ramle fra. Flere steder plasserte jeg ut store runde steiner. Steiner skaper et naturlig preg på den ellers nesten flate tomten. Runde glatte steiner tar også igjen de fine bergformasjonene som finnes nede ved sjøen foran hytten, de er veldig fine å sitte på / klatre på. :-) Den fine organiske formen skaper også fin kontrast til den stramme arkitekturen og de bygde elementene i hagen.
Et annet naturlig element som forsterker nærheten til sjøen, og som samtidig er morsomt for barna i familien er det organisk formede området fylt med myk sand. En liten sandstrand å leke på rett utenfor vinduene. :-) Lett å holde øye med barna innenfra også.
Tips! Husk å få laget et trekk som dekker sanden når man ikke er i nærheten, ellers blir sandstranden/sandkassen fort en kattedo! ;)
De voksne kan jo også sitte her i en fluktstol på sommerkveldene med en god bok og tærne i den varme sanden ;) Når barna blir store tenker jeg at man kan erstatte sanden med jord og fylle hele dette feltet med samme type beplantning som finnes i resten av hagen. Vaiende prydgress og sirlige blomster passer perfekt her. Jeg prøver alltid å skape elementer som enkelt kan endre funksjon og uttrykk i takt med endrede livsfaser.
Nå rammes uterommet inn av den sorte plantekassen som ble bygget her og som også skjuler en kjedelig betongmur. Innenfra ser man nå ut på den frodige beplantningen og en hyggelig møblert sone ved utekjøkkenet.
Like utenfor den store vindusrekken i front av hytten ønsket jeg å plassere dekorative elementer som ikke hindret utsyn mot sjøen. Det ble en fin gruppering med runde steiner, svaiende sommerplanter og et fint vannelement. Det øverste vannkaret er faktisk en steinvask man vanligvis har på badet. Fra By Bjørkheim. Vaskens avløpshull har fått en slange ned til vannspeilet under, og i det store vannspeilet er det gjemt en pumpe som sirkulerer vannet mellom de to nivåene. Vi skar et spor i vasken slik at det ble et fint lite vannfall som skaper en stille og behagelig lyd av rennende vann. Jeg synes det er viktig å berøre alle sansene våre når jeg skaper rom både inne og ute. Behagelig lyd fra vann, knitring fra bål, og lyden av gress som beveger seg i vinden er fine elementer for hørselssansen.
Vannelementene i hagen komplimenterer sjøutsiken.
Ikke så mye som skal til for å skape fin lekeplass til barna ute i hagen.. Et telt i lin og gode sitteputer i hamp holder i massevis.
En fin plass å sette seg litt unna de store sosiale sonene i uteområdet er alltid deilig.
Myke tekstiler i naturmaterialer som lin og bomull skaper sommerstemning og passer fint i dette uterommet.
En flyttbar bålpanne nederst i hagen inviterer til samling rund bålet sammen med hele storfamilien som bor i hyttene rundt denne.
Veldig praktisk med et bord ved den plassbygde daybed/sofa-løsningen. Med et sånt «understell» velter ikke dette bordet i høststormene ;) Perfekt til sommerdrinken eller vannglasset på varme dager. Her fant jeg et lite utebord i metall hos en stor møbelkjede som vi kappet sokkelen av. Vi borret deretter et passe stort et hull i den fine steinen og fylte det med litt steinlim før understellet på bordet ble satt fast nedi.
Tips! Har du et utebord som velter lett i vinden? Finn en fin stein, en trestubbe eller et annet tungt materiale og lag et nytt understell selv ;)
Bordet smelter fint inn stilmessig i dette uterommet og blir både et praktisk og et dekorativt element.
– Førbilde –
Familien ønsket ikke å beholde det kalde betongdekket som lå rundt hytten så her valgte jeg treterrasse i samme nyanse som tregulvet innendørs. Tre er også mer behagelig å gå barbeint på, samt skaper et varmere utrykk.
Tips! Ved å bruke samme materialer og farger inne og ute skapes en helhetlig følelse og skillet mellom inne og uterom viskes ut.
Takutstikket på hytten skaper et romslig areal hvor man kan sitte i all slags vær. Her ønsket jeg å skape en sosial sone med spiseplass til mange og et praktisk utekjøkken med lukket oppbevaring slik eierne drømte om. Kjøkkenet fikk et materialvalg og et uttrykk som passer utendørs, men som også viderefører stilen og linjene på kjøkkenløsningen innendørs. Det skal også være plass til at man kan trekke et par loungestoler under taket her, slik at man kan sitte å slappe av i all slags vær Møblene til denne hagen er bevisst valgt for å kunne flyttes rundt i de ulike sonene etter behov.
Tips! Dører til utekjøkken kan lages i samme materiale som terrassen slik at man får et helhetlig uttrykk og et harmonisk fargetema.
Store pendellamper med sommerlig skjerm i naturmateriale gir fin feriefølelse og skaper varmt stemningslys på kveldene. Her henger lampene i kroker og kan heves opp og ned etter behov. Den organiske formen på den over 3 meter lange bordplaten som er skåret i ett stykke fra en enorm trestamme blir en fin kontrast mot den stramme arkitekturen og de rette linjene i uterommet.
– Førbilde –
– Designplan –
Alle sonene i dette uterommet vender mot den fantastiske sjøutsikten foran hytten. Her kan man samles rundt gasspeisen, eller gå ned et nivå og ta en hvil i daybed/sofaløsningen. Man kan også sitte eller ligge under trekronen på toppen av plantekassen. Ps! Det er integrert god plass til oppbevaring i tette plastbokser under lokket som ble laget i denne kassen.
Det finnes både sosiale soner og soner hvor man kan være litt for seg selv i denne hagen, men alle sonene har sømløse overganger og ingen høye vegger eller store nivåforskjeller. På denne måten har man alltid oversikt og er inkludert i fellesskapet.
Spisebordet er stort (over 3 meter), men er man veldig mange er det satt av ledig plass til å snu bordet og så sette til spisebordet familien har inne i hytten.
Den vedfyrte pizzaovnen ved utekjøkkenet.er plassert på en egen vogn med hjul slik at den kan flyttes lenger ut ved behov.
Beplantningen i dette prosjektet er valgt med tanke på at dette er en naturtomt nær skogen og sjøen. Her ville jeg skape en naturlig, frodig, og litt vill sammenplantning som ikke krever mye vedlikehold, slik som stauder og svaiende prydgress som kommer opp igjen hvert år, og bregner fra tilstøtende skog. Trærne som er valgt finnes også naturlig i nærområdet rundt hytten. Rogn, bøk, bjørk, og pil. Bak romdelerne ble det plantet bærbusker, og i den store sorte plantekassen ble det plass til både rabarbra og jordbærplanter som enkelt kan plukkes av både barn og voksne gjennom sesongen. Dette var også det familien selv ytret ønske om. De ønsket seg ikke vintergrønne planter her da hytten ikke brukes vinterstid.
Dekorative romdelere ble laget av restekapp fra terrasseleggingen og rammer inn en mindre sone i uterommet. Her foran den store plantekassen ønsket jeg å få til en liten skjermet velværesone hvor man kan sette seg litt for seg selv. Litt ute av syne fra hytten og uteplassen, men med frodig nærutsikt til beplantning , og nydelig fjernutsikt ut over fjorden.
Inspirasjonen til de dekorative romdelerne i bildet over fikk jeg fra de fantastiske 3d-elementene Celosia fra Mutina
Den grafiske formen, skyggespillet som skapes når sollyset siles gjennom åpningene, og det spennende utrykket denne romdeleren gav til uterommet ble helt magisk! Tenk at restekapp fra terrassebyggingen kunne bli til noe så vakkert! All honnør til min absolutte favorittsnekkerRunesom laget dette kunstverket akkurat slik jeg ønsket at det skulle bli!
Tips! Lave romdelere fungerer godt om man ønsker litt privatliv når man sitter. I en lav loungegruppe, på en solseng, eller i en solstol/fluktstol. Da forstyrres ikke utsikten og romfølelsen, og man skaper rom i uterommet uten høye vegger/hekker.
De flotte leveggene skaper særpreg og fin dynamikk i uterommet, men ved å benytte samme materiale som på terrassen og utekjøkkenet oppnår man et rolig og et helhetlig uteområde som føles behagelig å være i.
Tips! Bruk samme materialer flere steder for å skape balanse og ro selv om form og funksjon varierer. Bruk ikke mange ulike typer materialer eller altfor mange ulike farger. Det vil skape et urolig og rotete utrykk.
Jeg ønsket å få til en liten velværesone i denne stiilesonen, og her ble det plass til et flerfunksjonelt lite vannspeil laget av en steinvask ;) Perfekt til fotbad i grønnsåpevann på kvelder etter at man har løpt barbeint hele sommerdagen. Vasken kan også fylles med is og kjøle ned drikkevarer i varmen, eller være et dekorativt vannspeil og ta imot insekter og fugler som vil bade eller drikke litt.
Den sjarmerende trebenken ble laget etter mine tegninger av dyktige snekker Rune. Et fint minne fra et gammelt tre vi tok ned på tomten som likevel skulle fjernes. Steinen som støtter opp benken fant jeg rett bak hytten. Det er så fantastisk å kunne bruke naturmaterialer funnet like utenfor døren!
Litt deilig selvpleie på late feriedager :-) Vasken har avløpsslange og drenering under terrassen. Bruker man kun naturlig grønnsåpe er det helt ok å nyte fotbad ute på denne måten.
Morsomme og enkle leker til barna kan man lage av det man finner i egen hage. En plankebit fra terrassebyggingen, en grein fra skogen, og et hostablad fra blomsterdbedet ;)
Mer informasjon om programmet og om materialer/produkter brukt i dette prosjektet finner du HERDu finner også video og bilder fra denne hagen på min instagram @bythereseknutsenno
Håper du har fått noen ideer og litt inspirasjon til uterommet! :-)