A LUSH GREEN ENTRANCE TO THE HOUSE
GRØNT OG FRODIG INNGANGSPARTI
//Annonse//
Endelig slipper vi å skjemmes hver gang vi kommer frem til huset vårt, eller enda verre at vi blir flau når gjester skal komme på besøk!! ;-)
Etter flere år med renovering av både innsiden og utsiden av huset vårt som er fra 1958 ser vi endelig slutten på arbeidet med inngangspartiet vårt også! Virkelig takknemlig for all den hjelp vi har fått i innspurten fra Ålesunds beste hagesenter, Hageland Viddal og plantejobben til dyktige folk i Lykkehagen
Inngangspartiet er jo førsteinntrykket til en bolig, og det er så hyggelig at gjester føler seg velkommen , og selvfølgelig aller viktigst, at man selv synes det er deilig å komme hjem til huset sitt! Ikke sant?
FØR!
Slik så inngangspartiet ut i fjor sommer, og dette etter mange, mange timer med felling av busker og trær, knusing av gammel betongtrapp og støping av nye murer. Her er vi i gang med å bygge en bro fra veien, samt nye trappetrinn. Ønsket vårt har hele tiden vært å få frem det fine berget som var skjult under jord og planter, samt å lage en trappeløsning som følger terrenget og knausene ned mot huset.
Og slik ble det til slutt! Så fornøyd med plantene fra Hageland Viddal som virkelig løfter inntrykket og skaper et frodig miljø! :-)
En fin miks av bergknauser, rene linjer i broen, murene, og plantekarene, samt en fint sammensatt beplanting med både vintergrønt og ulike grønne vekster.
Her ser der oppstammet lerk, formklipte buksbomkuler, krypbarlind, prydgress og hosta(bladlilje) i front. Plantene er ikke plantet for tett, slik at de har rom til å vokse seg store og frodige etterhvert. Det gjelder å være litt tålmodig i stedet for å plante for mye i starten! :-)
Alle de friske grønne veksten står i flott kontrast til de lyse spilene og det sorte treverket!
Å ha en handy ingeniør i huset er helt perfekt når man ønsker seg en «svevende» bro og trinn som krabber sømløst inntil berget! Han har også laget rekkverk med innfelt ledbelysning som lyser opp trinnene og plantene når det mørkner. Krypbarrlinden og prydgresset er lavtvoksende arter slik at de ikke skjuler at broen «svever» selv når de har vokst seg litt frodigere.
I den murte plantekassen ved inngangsdøren ble det plantet ulike sorter prydgress. Noen blir høye og andre bare 40-50 cm høye. Dette skaper dynamikk i bedet. Dette er et skyggested og derfor passer det også perfekt for både hosta, bregner i ulike varianter og selvfølgelig noen vintergrønne planter som er fine året rundt.
Tips! Ulike grønne nyanser og variert fasong på bladverk kan være like dekorativt som fargerike blomster ;).
De største favorittene her ved døren er nok likevel de plantene som alltid har vært her! Den fantastiske blåbærlyngen som «fosser» nedover berget, og den store bregnen som hvert år vokser rett ut av en sprekk i fjellet! Igjen er det miksen av bladverk jeg liker så godt! Bak bregnen ble det plantet et sirlig prydgress som blir nesten en meter høyt etterhvert.
Ved døren står en strålende viftelønn med limegrønne/orange blader. «Acer shirasawanum Moonrise» Denne liker seg best her i le og skygge.
I den gruslagte delen kunne vi ikke plante noe i og med at det er et betongdekke under som var den tidligere trappen ned til huset. Dette løste vi ved å bruke enorme plantekar i aluminium fra Fuera
Den største potten er hele 120cm i diameter og 60 cm høy, men den er lett og robust! Her ble det god plass til et nydelige hjertetre. Hjertetre får en helt fantastisk farge på bladene om høsten også! Ser ut som hele treet står i brann! Dette er et godt egnet tre til (store) potter da det ikke blir så stort!
Den litt mindre potten er fylt med hosta! Dette er en av mine favorittplanter! Finnes i et utall fargenyanser og fasonger, samt at de liker seg både i full skygge og i sol! Hosta klarer seg nesten uten stell, og den er enkel å dele opp i flere planter om våren før bladene kommer.
Tips! Sneglen ELSKER å spise hull i Hostablader så de lykkes du aller best med om du har de i potter eller plantekar opp fra bakken!
En limegrønn dvergviftelønn er vakker som kontrast til det sorte treverket og det grå berget!
Varmepumpen har vært en torn i øyet helt siden vi flyttet inn, men nå fikk vi endelig tatt tak og sprayet den sort med Bengalack før vi snekret et plantekar langs husveggene som gir enda kamuflasje!
Helt topp! Med vintergrønn Laubærhegg og bambus forsvant den stygge varmepumpen helt! I forkant enda en oppstammet lerk, en formklipt vintergrønn barlind, og noen Hostablader.
Gleder meg til å åpne inngangsdøren for å plukke blåbær til frokosten fra lyngen her senere i sommer! Hverdagsluksus!
Foran de store aluminiumspottene fra Fuera satte jeg en velfylt krukke med frisk rosmarin.
Tips! Fyll heller opp færre store krukker med én type plante for å få et frodig og ryddig uttrykk fremfor å sette ut mange små planter og potter! Store potter med mye jord i holder også lenger på fuktigheten slik at plantene holder seg friske og grønne.
FØR!
Varmepumpen er ikke vakker og den slitte hvite grunnmuren var heller ikke så flott, derfor bygget vi en plantekasse langs hele veggen.
Store potter: Fuera / Planter: Hageland Viddal / Planting: Lykkehagen
Hagedesign, styling og foto: © Therese Knutsen
De flotte grønne vekstene kommer så fint frem mot den mørke bakgrunnen! Samme plantetyper ble tatt igjen i dette plantekaret for å skape en fin helhet, samt at alle vekstene er enkle å vedlikeholde! Og i sentrum her midt mellom vinduene den flotteste japanske lønnen! Denne varianten har mørk burgunder bladverk tidlig på våren før de blir friskt grønne utover i sesongen! Helt nydelig! «Osakasuki» heter den.
Håper dere har fått litt inspirasjon til hvordan dere kan gjøre inngangspartiet og uteområdet deres frodig og fint!
Jeg er så takknemlig for god hjelp fra Lykkehagen, Fuera og Hageland Viddal slik at vi endelig kom i mål med dette prosjektet også! :-)
Therese
No Comments