ONE RECIPE…TWO DESSERTS

KAFFEMOUSSE ELLER ISKAKE…? ;)

Alt som smaker av kaffe bli fort favoritter hos oss, og denne oppskriften er så godt brukt at det er på høy tid at den arkiveres i oppskriftsarkivet her i stedet for i en sliten perm ;)

Utgangspunket er en daimiskake med mandelbunn, men opp gjennom årene har jeg laget mange ulike varianter ved å bruke denne som basis.

Mandelbunnen brukte jeg blant annet til Lemoncurd-kaken min, og toppingen lages ofte som is, uten kakebunn, og uten daimsjokolade…

Og så lager jeg altså mousse av samme oppskrift. Dette er jo helt supert, i og med at det allerede er gelatin i oppskriften.

Og har du mer røre igjen når porsjonsglassene er fylt opp, så fryser du bare resten i ispinneformer, eller i en boks, så har du deilig kaffeis en annen dag. :-)

KAFFEMOUSSE:

3 plater gelatin

1/2- 1 dl sterk kaffe

4 eggeplommer

150g sukker

5-6 dl føte

2 doble daim-sjokolader grovhakket (kan sløyfes)

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i et par minutter. Kryst gelatinplatene og ha de i den varm kaffen. La dette avkjøles noe.

Pisk eggedosis av sukker og eggeplomme. Pisk fløten til krem.

Hell avkjølt kaffe i en tynn stråle i eggedosis og vend forsiktig inn.

Bland forsiktig eggedosis og krem, og vend til slutt inn sjokoladen.

Hell i porsjonsglass, og sett i kjøleskap i minst 5 timer, eller natten over.

Moussen har jeg toppet med karamelliserte pekannøtter, og et dryss espressopulver. Her kan du også bruke kakaopulver.

KARAMELLISERTE PEKANNØTTER:

En stor neve pekannøtter

4ss vann

150 g sukker

1 ss meierismør

Rist nøttene litt i en tørr stekepanne. Da smaker de enda bedre enn når de er rå ;) Bre nøttene utover et bakepapirkledd stekebrett.

Hell vann og sukker i en vid stålkjele og sett platen på litt over middels varme. La sukkeret smelte uten å røre i det! Du kan vende litt på kasserollen innimellom. Når sukkeret har fått en gylden karamellfarge, og begynt å tykne, da tar du kasserollen bort fra varmen, og rører inn smøret.

Hell karamellen over nøttene, og la det hele avkjøle helt. Vær forsiktig! Karamell er VELDIG varmt! Når nøtteknekken er helt avkjølt, grovhakker du den, og drysser den over moussen like før servering.

Ønsker du å servere en deilig iskake på 17-mai, eller til andre anledninger fremover, da blir denne garantert en suksess :-) I hvertfall om du spør sønnen i huset her ;)

Toppingen til kaken lages på samme måte som kaffemoussen over (her bruker jeg ALLTID daim i )

Men, før du starter med mousseen må du lage mandelbunn. Superenkel, og alltid vellykket!

MANDELBUNN:

4 eggehviter

150 g melis

150 g mandler grovhakket.

Sett ovnen på 180 grader.

Stivpisk eggehvitene. Pisk inn melis, og vend deretter inn de hakkede mandlene.

Hell røren i en smurt springform (24cm) med bakepapir i bunnen.

Stek bunnen i ca.1 time. Sett ned varmen til 150 grader mot slutten av steketiden. Avkjøl bunnen i formen, hell over kaffemoussen, og sett i fryseren i minst 5 timer, eller natten over.

Pynt gjerne med ett dryss espressopulver elle kakao, samt litt hakket daim. Til 17-mai passer det jo fint med noen vårlige violer også. (De er spiselige)

TT

Foto © Therese Knutsen

Håper du har fått inspirasjon til hva du kan servere på 17-mai og andre festdager fremover!

PS! Hver dag er jo for så vidt en fest, er det ikke det da ;)

Therese

No Comments

Post a Comment